#KonecLevnychUcitelu – stávka s nejistým dopadem

Ve středu 6. listopadu v celém Česku stávkovali učitelé. Důvodem bylo to, že vláda podle školských odborů nezvyšuje platy tak, jak slíbila. Podle školských odborů se nějakým způsobem zapojila více než polovina škol: 1221 škol bylo úplně zavřeno, 2743 škol v rámci stávky omezilo provoz a necelé tři tisícovky škol vyjádřily stávkujícím podporu. 

Do stávky se Podle ministra školství Roberta Plagy, který stávku označil za debakl odborů, uvedené počty neodpovídají skutečnosti.

Místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová na tiskové konferenci uvedla, že odmítá tvrzení, že stávka je zpackaná, že neměla žádný důvod a že nic neovlivní. Ke stávce se podle ní nepřipojila pouhá pětina škol, jak uvádí ministr školství. Upozornila také na to, že do stávky se zapojila i řada škol, ve kterých neexistuje odborová organizace.

Sliby versus realita

Podle školských odborů jednání ministra školství Roberta Plagy zklamalo učitelskou veřejnost. Ministr podle nich oklamal i premiéra a vládu, která na jaře původně plánovala zvýšení platů učitelů o 15 procent. V navrženém rozpočtu na příští rok se nakonec reálně počítá s navýšením o 10 procent, tedy zhruba o 11 miliard korun. Přičemž pouze 8 procent z toho je určeno na navýšení tarifního základu. Odbory požadovaly do tarifů 10 procent. Vláda v pondělí 4. října schválila navýšení tarifního základu o 8 procent a zbývající 2 procenta je určeno na pohyblivou složku platů.

To, že vládní kabinet jednání o návrhu na navýšení platů učitelů neplánovaně zařadil už na pondělí a následně jej schválil, Seidlová označila za „ránu pod pás“. Odbory nyní plánují jednání s poslanci. Předseda školských odborů František Dobšík prohlásil, že bude jednat o možných úpravách státního rozpočtu, směrem k vyčlenění více peněz pro učitele. Podle něj se odbory zaměří především na projednávání rozpočtu ve školském a rozpočtovém výboru, aby bylo možné předložit příslušné návrhy ve druhém čtení zákona.

Podle ministerstva školství v letošním prvním pololetí brali učitelé včetně vedoucích pracovníků v průměru 37.235 Kč měsíčně. Podle Českého statistického úřadu byla ve stejném období průměrná mzda v ČR 33.297 korun. V minulém školním roce podle statistik MŠMT zřizovaly kraje a obce 9748 mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol. Pracovalo v nich 144.727 učitelů a učitelek.

Učitelé si polepšili

Ministr školství Robert Plaga trvá na tom, že od roku 2018 reálný objem prostředků na platy pedagogických a nepedagogických pracovníků dramaticky roste. Od jeho nástupu do funkce došlo k růstu objemu prostředků na platy (včetně odvodů) v roce 2018 o 12,3 mld. Kč, což zabezpečilo růst platů pedagogů o více než 10 %nepedagogů pak o 11,5 %, V roce 2019 jdou do platů prostředky ve výši 15,5 mld. Kč navíc oproti roku 2018, což vytváří předpoklad pro další dynamický růst platů pedagogů o 15 %, a nepedagogů o 10 %. 

Pro rok 2020 je zajištěný objem prostředků ve výši 13,4 mld. Kč, což bude znamenat růst platů pedagogů o 10 % a nepedagogů o cca 10 %. Tento růst je podle ministra bezprecedentní a je rovněž doprovázen závazkem vlády na navýšení prostředků na platy pedagogů i pro rok 2021 o nejméně 9 procent, což znamená nárůst objemu prostředků o dalších minimálně 11 miliard korun. Již v této chvíli je tedy podle ministra jisté, že celkové navýšení ročního objemu prostředků do platové oblasti v regionálním školství mezi roky 2018 až 2021 bude celkem minimálně 52,1 miliardy korun.